melihat dunia ✿✿✿

Day 10 : Fremantle, masa untuk shopping!

leave a comment »

Lepas bfast di hostel, dalam lebih kurang jam 8am, kami bertolak ke trains station. Jalan kaki tu adalah dekat 10-15 minutes dari hostel. Kawasan train ni lebih kurang macam komuter kat Malaysia. Tapi hidup di Australia ni, dorang depends on trust. Saling mempercayai.  Beli trains walaupun takde orang nak check tiket. Kalau kat Malaysia, boleh ke buat macam tu?

Perjalanan naik train tu lebih kurang 30-40 minutes gitulah. Sampai kat Fremantle (bandar pelabuhan), kami naik bus CAT (free saja) untuk ronda-ronda sekitar Fremantle. Dah habis satu round, kami pun berhenti kat e-shed market. Duit dah menjerit-jerit minta dibelanjakan. Hehe.

Kami soping di kedai nama Aussin. Owner dia Indonesian. Kalau kat forum tu, ramai yang dok promote kedai ni. So owner dia memang okey. Barang-barang dia okey. dan boleh tawar dapatkan rega rendah lagi.

Tengah soping-soping tu, laparlah plak. Kami pi makan kebab kat kedai Enfes Kebab. Halal. 😉 Lepas kenyang kami sambung lagi. Sampai jam 1pm kami di situ. Kami naik bus dan ronda Fremantle seround lagi naik bus CAT tu. Kemudian berhenti kat kedai makan Kailis Fish and Chips. Try makan kat situ pulak. Sebab sebelum ni kan dah makan kat Cicerellos.


Okey gaklah kat Kailis ni. Sempatlah beli eskrem setiap sorang kami dan makan kat park. Lepak-lepak kat park dekat situ. Dah puas melepak, kami pun memulakan langkah untuk balik ke bandar Perth.

Naik tren, turun kat Perth Central. Kemudian naik bus ke hostel. Rasanya lebih okey, daripada turun kat stesen pagi tadi. Ini kes malas menapak. Kalau naik bus, kira kurang sikit jalan kaki. Keh keh keh.

Lepas letak barang, kami pun pakat ronda-ronda sekitar hostel. Memandangkan ini malam terakhir kami di sini. Uhuks. Kami lepak kat taman dekat-dekat situ. Posing ambik gambar.

Makin lama makin sejuk. Tak tahan. so kami pun balik ke hostel. Nak prepare untuk dinner. Kami nak masak megi goreng saja.

Malam-malam ramai juga yang buat dinner kat dapur hostel tu. Macam-macam negara ada. So, kami pun pun masak-masak dan clearkan barang-barang mentah yang tak abis lagi. Kami sedekah je kat Natasya (hosmet aku tu) dan juga pada orang Myanmar yang sedang masak bersama-sama masa tu.

Kami dah siap-siap pesan pada receiptionist, untuk teponkan taxi pada jam 1130 malam untuk ke epot sebab flait kami jam 620am.  Kalau tak silap, taxi susah nak dapat kalau jam 2-3 pagi gitu. Jadi kami pun pakat pi awal ke epot. Lepak epot sajalah.

Advertisements

Written by selipar.biasa

April 23, 2010 at 11:40 pm

Posted in Australia, Perth

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: