melihat dunia ✿✿✿

Jogjakarta day 2

leave a comment »

Keluar dari hotel lebih kurang jam 7.30am. Menuju ke Candi Borobodur. Perjalanan adalah lebih kurang sejam lebih gitulah. Sempatlah tengok Gunung Merapi sepanjang perjalanan tu.

Sempat singgah kat Candi Mendut sebelum ke Borobudur tu. Kira okeylah. Pusing-pusing kejap dan teruskan perjalanan ke Borobudur.

Nizam tolong belikan tiket untuk local (IDR 17,500). Tapi masa sampai kat tempat nak check tiket tu, ada dua orang yang jaga. Yang part perempuan tu kami lepas la bila kami cakap kami org tempatan. Tapi part kat lelaki lepas tu, mcm dah tak terlepas. Mungkin silap nenek yang bawak beg ada tulis url dotcomdotmy tu. Terdengar ada org cakap

kat belakang, ini dari Malaysia ni. Nenek cepat-cepat blah dari situ dan buat tak tahu. Hampir-hampir nak kena bayar international tiket punya. phew! Lega! lega.

So naik ke candi borobudur tu, banyak anak tangga. kalau rasa mcm tak larat nak terus naik ke tingkat 8 tu, berhentilah kejap kat tingkat 2 or 3. ambik nafas dulu, pehtu naik balik. tangga dia mcm tinggi dan curam gak. ehehe.

Lepas dah posing2 kat borobudur tu, sempatlah soping sikit masa nak jalan keluar tu (ada deretan kedai2). Kemudian kami ke Ketep Pass untuk tengok view Gunung Merapi. Ketep Pas ni mcm kawasan tinggi gitu. sejuk. Tapi kami tak nasib baik sebab Gunung Merapi diseliputi awan. so lepak2 makan soto dan jagung bakar kat sini.

Kemudian kami pon bertolak balik ke bandar jogja. Sempatlah singgah kat  Salak Pondok (tempat jual buah salak).

Singgah jap di FO Kosmo. Disebabkan nenek tak berapa suka soping, maka biasa-biasa saja la. Tunggu kawan nenek soping je. hehe

Pehtu kami ronda-ronda sekitar bandar jogja. Singgah ke Universitas Gajah Mada. Kemudian balik hotel. Rest.

Dalam jam 8am. kami keluar semula. Pegi makan Gudeg (makanan dari nangka). Kat situ punyalah banyak deretan kedai jual gudeg. Not bad la rasanya. Sebab dah laparkan, redah je.

Pehtu kami ronda-ronda lagi bandar jogja. Tengok kawasan di Malioboro dan sekitarnya.

Balik hotel dan tido.

Advertisements

Written by selipar.biasa

January 24, 2010 at 4:45 am

Posted in Indonesia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: